VAD ÄR FLOCK?

FLOCK är ett allkonstverk förklätt till euforisk dansfest där gränserna mellan sceniska verk, installationer och mingel suddas ut.

FLOCK är en samtida dansfestival som inte riktigt liknar något annat. Den är intim, experimentell och väldigt levande. Det handlar om mötet: mellan genrer, mellan konstformer, mellan människor. Det är inte en plats där du som besökare bara kommer för att titta på dans, utan snarare en plats där du får uppleva dans nära. Ibland är du mitt i dansen, ibland betraktar du på håll. Om du vill kan du dansa själv!

Festivalen samlar både svenska och internationella dansare och koreografer, från olika genrer. Det kan vara föreställningar, installationer, workshops och samtal – ibland kombineras flera uttryck i samma verk.

Det unika med FLOCK är att programpunkterna flätas samman till en väv där gränser suddas ut mellan publik och artister, mellan scen och mingel. Plötsligt händer det något i baren, i något av sidoskeppen eller på en av scenerna. Som en flock rör vi oss mellan rummen i rummet, deltar och betraktar om vartannat. Festivalen är både lågtrösklig och experimentell, vilket gör att både nyfikna besökare och erfarna dansare hittar något som berör dem.

Kort sagt: FLOCK är en plats där du inte bara tittar på dans – du upplever den, känner den och kanske till och med blir en del av den.

Upplevelsen av att vara på ett kokande dansgolv har alltid varit en stor inspirationskälla i mitt koreografiska arbete. Att dela den ordlösa upplevelsen av tid, rum och rörelse med andra kroppar. Genom FLOCK vill jag skapa en mötesplats för dans-och scenkonst som på olika sätt, och genom en mångfald av uttryck och genres, tar sin utgångspunkt i just den upplevelsen.

Namnet FLOCK är en lek med själva ordet flock och festivalens tematik  - ”en flock är en grupp, klunga eller familj av landlevande djur. Ibland artfränder, ibland endast förenade av lust.”

För mig är FLOCK en dröm som blivit sann - tillsammans med Dalateatern och Folkmusikens Hus har vi skapat ett allkonstverk förklätt till en euforisk dansfest där gränserna mellan sceniska verk, installationer och mingel suddas ut. 

Varmt välkomna!

- Anna Öberg, dansare och koreograf, initiativtagare till FLOCK.
 

FLOCK för mig är mötet. Mellan olika genrer, mellan publik och konstnär, dansare och musik. Mellan människan och konsten. I den bästa av världar suddar vi tillsammans ut gränserna och möts i dansen. Och när vi sedan skingras i natten bär vi minnet av gemenskap i våra kroppar. Det är min drivkraft, att med konsten som redskap skapa förutsättningar för möten. Vi är flockdjur och behöver varandra.

- Eva Nylander, producent, Folkmusikens hus

Dalateatern har ett brett uppdrag för alla som bor i Dalarna. Jag jobbar med att kuratera,  presentera och stödja danskonsten så att fler får upp ögonen för denna häftiga scenkonst. Mötet med danskonsten är det viktigaste och att få uppleva detta med varandra i rummet. Det interaktiva fokuset som festivalen FLOCK har stämmer väl överens med det arbetet som sker över året, nämligen att få publiken att känna sig välkomna och medskapande. Arbetet med att skapa Festival FLOCK i dialog är för mig lustfyllt och utmanande - precis så som jag vill att publiken ska ha det på festivalen.

- Annelie Gardell, verksamhetsutvecklare Dans, Dalateatern

Folkmusikens hus har en bred och utblickande verksamhet. Vi sprider kunskap och intresse kring folkmusik och -dans, som spännande historia och som en kreativ del av nutida musik- och dansliv. Folkmusikens hus har ett uppdrag för scenisk folkdans vilket självklart också inkluderar socialt dansande och att få flera att dansa tillsammans. FLOCK med sin genrebredd lyckas göra folkdansandets kvaliteter ännu tydligare och likheterna med street- och samtida dansformer starkare. Välkommen att flockas med oss!

- Lotta Johansson, nationell verksamhetsutvecklare stf Bilda

FLOCK i Danstidningen 5-2022

”Temat är sprunget ur en social kris, som nu kunde realiseras och manifesteras i ett program
sprängfyllt med just – möten människor och konst emellan.”

”Danstidningen var på plats i vimlet och förundrades.”